Planerar du att måla om väggarna i ditt badrum eller vill du måla kakel och klinkers eller varför inte golvet i badrummet? Gebenna guidar dig genom dina projekt så att du kan känna dig trygg i processen samt hjälper dig att uppnå det bästa resultatet. I vår badrumsguide berättar vi mer om hur du undviker att göra onödiga fel samt vilka vanliga missuppfattningar som finns där ute. Vi guidar dig också i valet av våtrumsfärg, hur du målar kakel och klinkers samt vilka zoner/utrymmen du ska måla med just våtrumsfärg.
Att sätta nya kakelplattor eller klinkers är både dyrt och tidskrävande, men med lite färg kan du förvandla det där tråkiga badrummet med de där gamla slitna 60- eller 70-talsplattorna till din egen lyxiga oas.
Färg till badrum
Ett badrum delas ofta upp i två olika zoner: en våtzon och en fuktzon. Våtzoner är de ytor och områden som kommer i direktkontakt med vatten så som badkar, duschhörnan och vid handfatet. Fuktzonen är de övriga områden som inte kommer i direktkontakt med vatten, men ändå utsätt för fukten som bildas när du till exempel duschar.
När du målar ditt badrum, ska du vara medveten om att använda produkter som är lämpliga för just våtrum. Drömmer du om att måla din duschkabin så är detta säkert möjligt, men förvänta dig inte att det blir en långsiktig lösning. Om du ändå väljer att fräscha upp duschkabinen med våtrumsfärg ska du räkna med att det är nödvändigt att måla om det, ca. vart femte år – beroende på hur ofta den används och hur kalkrikt vattnet är.
Måla kakelplattor
Innan du drar igång målarprojektet i badrummet ska du täcka de ytor som inte ska målas, såsom toalett, handfat, badkar m.m., här använder du täckplast och maskeringstejp.
Ett enkelt sätt att fräscha upp ett badrum, är genom att måla kakelplattorna. Det är relativt enkelt, men tänk på att du är noggrann med grundarbetet för att få det bästa resultatet. Det är viktigt att du tvättar alla kakelplattor och fogar noggrant med antingen ättiksyra eller avkalkningsmedel. När plattorna är helt torra, slipa dem lätt så att din primer kan binda till ytan.
Det är A och O att du grundar med en primer för att säkra optimal vidhäftning för färgen. Tänk på att det är av yttersta vikt att torkningstiderna följs; minst 12 timmar bör produkten få verka och torka. Vårt tips är att du jobbar med en korthårig roller när du applicerar primern.
När dina kakel- och klinkerplattor är rena, torra och behandlade med primer är du redo att börja måla. Vi rekommenderar att du använder särskild färg för ändamålet – s.k. våtrumsfärg – och detta speciellt i de zoner som kommer i direktkontakt med vatten, de s.k. våtzonerna. Har du ett stort badrum där några av väggarna inte kommer i direktkontakt med vatten, så kan du använda vanlig väggfärg – tänk dock på att välja ett högre glanstal, då det är lämpligast för just badrum.
Måla klinker
Planerar du att måla klinkerplattorna i badrummet? Då rekommenderar vi att du använder en färg som är speciellt framtagen för just golv. Förberedelserna är de samma som när du målar kakelplattorna på väggarna. Vår bästa golvfärg från Primacol är extremt tålig, slitstark och enkel att arbeta med. Resultatet är ett jämnt, solitt och vackert golv som är lätt att hålla rent.
OBS! Gebenna rekommenderar inte att du målar plattor som är i direkt kontakt med vatten i badrummet eller i annat våtutrymme.
Måla om väggarna i badrummet – 6 klassiska missförstånd
Målade väggar i badrummet ser alltid tråkiga ut och de är också alltid målade med svampningsteknik eller så har de daterade mönster som t ex. vita blommor. I den här artikeln lämnar vi stereotypa uppfattningar om badrummet och skingrar de vanligaste myterna om väggdekoration i färg i badrummet.
När du ser foton av interiörer på Pinterest eller i inredningstidningar och du märker alla sätt som färg används på för att skapa väggdekorationer i badrum, kanske du inte alltid blir så jätteimponerad.
Men ibland fångar en viss bild ditt intresse och din hjärna börjar arbeta – hur kan du få ett lika fint badrum? Ett badrum kan se intressant och väldigt snyggt ut och det hela handlar om vilka tekniker du jobbar med. Många människor upplever dock någon form av osynlig barriär och vågar inte ge sitt eget badrum den uppdatering som krävs. De blir rädda och tror att deras målade väggar alltid kommer att se tråkiga och billiga ut, eller att badrummet kommer för alltid liknas som vid en statlig institution – fördomar och reservationer bär skulden. Vi har nu beslutat oss för att bevisa motsatsen och ta bort dina tvivel.
Missförstånd nr. 1 – målade väggar är en kvarleva från förra seklet och kan aldrig se smakfullt ut
Väggar målade med en matt blå eller grön oljefärg är som ett scenario ur en mardröm. Det hör hemma i forna Sovjetunionen eller i Ludvig den XIV:s boudoir – här var sådana nyanser för badrum standarden och här hör de hemma. Lyckligtvis är allt detta över idag eftersom pålitliga, fuktbeständiga vattenbaserade färger har dykt upp. De ser bra ut och det finns ett stort utbud att välja mellan. Genom att kombinera möjligheterna med oväntade designidéer kan färg som dekoration för ditt badrum tas till nya höjder. Om du vill skapa ett romantiskt Provence-inspirerat utrymme eller en glad popkonsthörna i ditt badrum – misströsta inte; du kan enkelt uppnå de resultat du önskar med färg. Vill du dekorera dina väggar med geometriska former eller orientaliska mönster, blomornament eller konstnärliga målningar kan du göra det också.
Tips! Använd maskeringstejp för att hålla dina målade väggar snygga. Det är användbart på platser där färgförändringar planeras samt på platser där golv och tak möts.
Missförstånd nr. 2 – att måla om väggarna i badrummet är både dyrt och vanskligt
Får du höra att det är dyrt att måla väggarna i badrummet? Tro inte på det! Bara för exemplets skull skulle man kunna se på priset i ett mer nyanserat perspektiv genom att jämföra priserna på färger och keramiska plattor – allt faller direkt på plats.
Du kanske också har hört att det krävs högt kvalificerade specialister för att få dina badrumsväggar att glänsa och att du måste, enligt många ”experter”, spendera ofantliga summor pengar på specialister, puts, primer och högkvalitativ färg för att uppnå ett bra resultat. Det behöver inte vara varken så svårt och så kostsamt. På Gebenna har vi ett brett utbud av produkter som kan hjälpa dig att uppnå fantastiska resultat, även till ett överkomligt pris.
Tips! Väggarnas basyta ska vara släta och utan hål, sprickor och andra ojämnheter – likaså fogarna. Kom ihåg att färg inte döljer brister utan framhäver dem. Förarbetet är därför är en viktig del av ommålningen av ditt badrum – det är nästan det viktigaste steget på vägen till din egen lyxiga oas.
Missförstånd nr. 3 – färgen på väggen är ”rädd” för vatten
Speciella akryl- eller latexfärger är designade för användning i våta områden. Det är omöjligt att tvätta bort dem med vatten. Vi ska inte sticka under stolen med att keramiska plattor påverkas mycket mindre av fukt än någon färg. Men du kan använda en strategi för partiell målning. Du kan också skydda de mest utsatta områdena med till exempel härdat glas eller de ”bara” keramiska plattorna. Det senare alternativet hjälper till och med att dela upp utrymmet på ett intressant sätt.
Tips! Sörj för god ventilation för att bevara de målade väggarnas ursprungliga utseende. Utöver detta, lämna badrumsdörren öppen (minst en timme efter någon forma av vattenbehandling).
Missförstånd nr. 4 – målade väggar får svamp- och mögelangrepp
Svamp kan dyka upp i alla rum med hög luftfuktighet och dåligt genomtänkt ventilation. Att bekämpa svamp och mögel är ingen trevlig sak. Det är lättare att förhindra omständigheter än att ta itu med dem senare. Svampen kan till och med dyka upp i badrummet, vars väggar är helkaklade. Det är bara det att det är praktiskt taget osynligt, gömmer sig bakom kakel och i fogarna, men bara för att det inte syns blir inte skadorna på din hälsa mindre! Det finns speciella färger som innehåller komponenter som förhindrar uppkomsten av mögel och svamp. Genom att använda dem behöver du inte att oroa dig för förekomsten av oönskade mikroorganismer i ditt badrum.
Tips! Applicera färg på badrumsväggarna i flera lager. På så sätt ökar du antalet specialingredienser mot mögel och svamp.
Missförstånd nr. 5 – målade väggar är garanterade till att flagna och spricka
Vi tänker inte förneka att det naturligtvis kan uppstå sprickor på de målade badrumsväggarna. Men ett sådant resultat är inte enbart förekommande i badrummet utan kan uppstå oavsett vilket rum det handlar om. Poängen här är att sprickor handlar i grund och botten om dåligt förberedda väggar och inte typ av rum som målats. Innan färgen appliceras ska väggarna vara jämna, rena och torra, betongputs och kitt ska vara helt torrt och ytan grundmålad och primade. Kvalitetsmaterial och väl förberedda väggar är alltid A och O!
Tips! Kom ihåg att applicera primern i 2-3 lager. Du kan måla väggarna först när de har torkat helt, dock senast 24 timmar efter applicering.
Missförstånd nr. 6 – målade väggar blir vita
Ingen går säker! Kalkavlagringar går tyvärr inte att undvikas på målade väggar; men de kan inte undvikas på kakel eller klinker heller för den delen.
Människor vars badrum går i blått, grönt och grått vet vad det här handlar om. Mest av allt syns en vit kalkblomma på mörka ytor, så ett enkelt råd är: välj ljusa nyanser av färg. Det finns ett stort urval av dem så du kommer definitivt att hitta just den ljusa nyansen du letar efter.
Observera! Glöm dock inte att noggrant planera innan du börjar att måla om i badrum eller i andra våtutrymmen. Fundera över och inspektera vilka våtzoner respektive fuktzoner du har, så att du väljer rätt produkter för ändamålet. Du vill ju inte riskera fuktskador och efterföljande problem med försäkringsbolag.